Beenoefeningen

Thuis de benen trainen of in de sportschool. Het is allemaal mogelijk. Op deze pagina van Sporthodox worden verschillende oefeningen voor het trainen van de benen gegeven. Onderstaand vind je meer informatie over het trainen van de benen maar ook wordt de functie en fysiologie van de beenspieren belicht.

Functie en fysiologie van de beenspieren

Benen trainen? De meeste mensen slaan het trainen van de benen liever over. Of er wordt liever een andere spier getraind dan de beenspieren. Wij van Sporthodox adviseren om juist veel de benen te trainen! Dit omdat de benen de grootste spieren van ons lichaam zijn. Een grotere spier zorgt dat je lichaam meer energie verbruikt. Als je wil afvallen is het dus handig om vaker de grootste spier te trainen die je hebt. Dit zijn namelijk je beenspieren.

Het hebben van sterke beenspieren is niet alleen belangrijk voor afvallen. Ook is het belangrijk voor je knieën. Het gezond en sterk houden van je knie wordt namelijk gedaan door het hebben van sterke beenspieren. De benen hebben enorm veel verschillende spieren. Er zijn wel 12 te benoemen. Wij benoemen hier de grootste en belangrijkste spieren in de benen.

De benen bestaan grofweg uit de bovenbenen (Engels: quadriceps), de hamstrings (Engels: hamstring), de kuiten (Engels: calves) en de billen (Engels: glutes).

De quadriceps zorgen er voor dat je de benen naar voren kunt brengen. Quadro betekent ‘vier’ en quadriceps betekent dus dat de spier in vier verschillende spieren onder te verdelen is. De hamstrings zorgen er voor dat de benen naar achteren kunnen worden bewogen. De kuiten zijn belangrijk bij onder andere het wandelen en de glutes zijn een van de sterkste spieren van het lichaam.

Beenspieroefeningen

  1. Squat zonder gewichten
  2. Glute bridge zonder gewicht
  3. Lunges
  4. Zijwaartse lunges
  5. Deadlifts met dumbbells
  6. Plie dumbbell squat
  7. Hip trust
  8. Kettlebell swing
  9. Romanian deadlift

Fabels over benen trainen

Beenspieren zijn een van de meest controversiële spiergroepen die er zijn. Mannen onderschatten het trainen van de beenspieren vaak omdat ze liever de focus leggen op de borstspieren of de armspieren. Dames leggen liever de focus op alleen de billen of denken dat benen genoeg worden getraind door het doen van cardio. Ook een mooie is dat dames meer dan eens zeggen dat ze geen gespierde benen willen krijgen. Alle voorgenoemde zijn fabels. Benen zijn van enorm belang voor het gehele lichaam en het zou optimaal zijn om de benen nagenoeg elke training te trainen. Train gerust en maak gebruik van deze fitness oefeningen voor het benen trainen.

We believe in sport.

Sporthodox is gevormd voor een ieder die zoekt naar de mogelijkheden om zelfstandig topfit te worden. Hier vind je onder andere oefeningen en artikelen over materialen en trainingsvormen. Daarnaast werpen wij onze blik op de toekomstige evenementen en producten. Wij geloven in sport, dus geniet van een uitgebreide uitleg over fitness- en hardloopoefeningen.