Squat zonder gewichten

Squat zonder gewichten? Als je niet beschikt over trainingsapparatuur dan kan je gewoon gebruik maken van je eigen lichaamsgewicht! Deze oefening kan op verschillende varianten worden uitgevoerd en het is de bedoeling jezelf altijd zo veel mogelijk uit te dagen.

Benodigde materialen

Voor het doen van de squat zonder gewichten is echt helemaal niets nodig. Als je een squat met gewichten wil doen dan is het gebruik van dumbbels of een barbell aan te raden.

Hoe voer je de squat zonder gewichten uit

Is dit de eerste keer dat je de squat zonder gewichten uitvoert? Dan is het een lastige oefening. Dit komt omdat je spieren en je zenuwstelsel nog moeten wennen aan de juiste balans. Geen zorgen! Ons lichaam leert enorm snel en binnen de kortste keren zal je lichaam de oefening perfect uitvoeren.

Beginpositie

  1. Plaats je voeten op schouderbreedte
  2. Zorg dat je voeten recht naar voren wijzen
  3. Plaats je handen gekruist op je schouders
  4. Neem de trotse houding aan. Borst naar voren en buik aangespannen.

Uitvoering

  1. Zak langzaam naar beneden, het liefst helemaal naar beneden totdat je hurkt
  2. Blijf 1 seconde beneden
  3. Span je core aan en kom weer naar boven

Instuctievideo squats zonder gewicht

https://www.youtube.com/watch?v=LyidZ42Iy9Q

NB: in het filmpje zie je dat de dame in kwestie niet geheel naar beneden gaat. Wij van Sporthodox adviseren om met je eigen lichaamsgewicht te proberen geheel naar beneden te gaan als je dit lukt. Als je net begint met deze oefening zal dat waarschijnlijk niet lukken. Helemaal naar beneden gaan (kont-naar-de-grond) is relatief veilig omdat je de squat met je eigen lichaamsgewicht doet. Zodra je met extra gewicht gaat squatten kan geheel naar beneden gaan voor blessures zorgen.

Veelgemaakte fouten

Naar beneden hurken ziet er zo makkelijk uit. Toch zijn er veelgemaakte fouten die hieronder worden benoemd.

  • Voeten wijzen naar de zijkant. Alhoewel dit bij sommige uitvoeringen van de squat prima kan, adviseren wij om bij het doen van squats met lichaamsgewicht de voeten zo veel mogelijk naar voren te laten wijzen.
  • Niet diep genoeg naar beneden gaan. Op het moment dat het je lukt om geheel naar beneden te gaan doe dat dan! Zo maak je het lastiger voor jezelf wat voor meer resultaten zal zorgen

Over de pagina beenspieren: squat zonder gewicht

De extra stap zetten voor goede (trainings-) resultaten daar gaan we voor bij Sporthodox. Met deze uitleg van de squat zonder gewicht maken wij de oefening niet simpelweg duidelijk, we willen je uitdagen met de moeilijke versies. Krijg sterke beenspieren door benen trainen, mede door de squats zonder gewicht.

We believe in sport.

Sporthodox is gevormd voor een ieder die zoekt naar de mogelijkheden om zelfstandig topfit te worden. Hier vind je onder andere oefeningen en artikelen over materialen en trainingsvormen. Daarnaast werpen wij onze blik op de toekomstige evenementen en producten. Wij geloven in sport, dus geniet van een uitgebreide uitleg over fitness- en hardloopoefeningen.