Borstoefeningen

Borstspieren trainen kan thuis gedaan worden maar ook in de sportschool. Hier zijn een aantal manieren voor. Dit zal verder worden uitgelegd. Met name mannen willen een goed getrainde borst. Dit is ook niet zo gek gezien de borst het eerste is wat door de deurpost heen komt. Hoe werkt de borstspier precies? Hoe kan je de borstspier het beste trainen? Hoe train je goed je bovenlichaam? Wat zijn oefeningen voor thuis en welke zijn goed voor in de sportschool? Dit zijn vragen die in deze blog worden uitgelegd.

Functie en fysiologie van de borstspier

De borstspier bestaat uit twee spieren, namelijk de pectoralis major en de pectoralis minor. In het Nederlands wordt dit vaak de bovenkant- en onderkant borst genoemd. Hoewel dit technisch gezien niet helemaal klopt, nemen wij dit voor het gemak toch even aan. Nu weet je ook waarom in het Engels de borstspier soms de ‘pec’ wordt genoemd. De borstspier is een relatief kleine spier op het lichaam en heeft hierom niet zoveel training nodig. De spieren hechten van het borstbeen en ribben tot het schouderblad en de spier heeft een aantal functies, waaronder je arm omhoog en omlaag bewegen.

Borstspier oefeningen

Er zijn voor in thuis een aantal oefeningen om je borstspieren te trainen. Onderstaand vind je de borstspieroefeningen waaruit je kunt kiezen.

 1. Push up
 2. Diamond push up
 3. Dumbbell fly
 4. Dumbbell pullover
 5. Incline dumbbell press
 6. Bench press
 7. Floor press
 8. Weightend push up
 9. One arm dumbbell benchpress
 10. Push up met klap
 11. Resistance bands push up
 12. Resistance bands push up from deficit
 13. Resistance bands chest flys
 14. Resistance bands chest press
 15. TRX chest fly
 16. TRX incline push up
 17. Floor fly
 18. Kettlebell Push Up
 19. Kettlebell decline press
 20. Unilateral kettlebell chest press

Materialen voor borstspieren trainen

Als je alleen push ups wil doen is er in principe niets nodig, al kan je wel gebruik maken van een matje. Het gebruik van dumbbels, barbell  of een TRX is nodig voor wat meer gevorderde oefeningen. Voor de sportschool zijn er veel andere opties. Er worden hier zowel voor thuis en voor in de sportschool voorbeelden gegeven.

Fabels over de borstspieren

Veel, met name dames, denken dat zodra de borstspier wordt getraind deze ook flink groot kan worden. Vrees hier niet voor. Om als vrouw die gespierde look te krijgen moet veel gewerkt worden en hier gaat veel tijd over heen. Wees hier niet bang voor en begin lekker met het trainen van de borstspier. Mannen willen daarentegen juist vaker wél een grotere borstspier. Ook hier gaat tijd in zitten maar een grotere borstspier zal wel sneller gaan bij mannen dan bij vrouwen, omdat mannen het hormoon testosteron meer hebben dan vrouwen. Train gerust en maak gebruik van de fitness oefeningen om borstspieren te trainen.

We believe in sport.

Sporthodox is gevormd voor een ieder die zoekt naar de mogelijkheden om zelfstandig topfit te worden. Hier vind je onder andere oefeningen en artikelen over materialen en trainingsvormen. Daarnaast werpen wij onze blik op de toekomstige evenementen en producten. Wij geloven in sport, dus geniet van een uitgebreide uitleg over fitness- en hardloopoefeningen.