Crunch

De crunch is een effectieve buikspier oefening. Het is samen met de sit-up de bekendste basisvorm van de buikspiertraining. Met deze classic worden voornamelijk de rechte buikspieren aangesproken.

Benodigde materialen

De basis is op de grond, een fitness- of yoga-matje is hierbij aan te raden. Wil je wat extra’s neem dan een (licht) gewicht of dumbell, ook kun je denken aan een fitnessbal of zelfs een medicinebal.

Hoe voer je de crunch uit

  1. Start een crunch in rugligging met de knieën gebogen en de handen gekruist over de borst.
  2. Beweeg je schouders (en hoofd) een klein stukje van de vloer, 5 centimeter is voldoende.
  3. Breng je schouders terug naar de vloer.

Instructievideo crunch

https://www.youtube.com/watch?v=wgaIH-0rvQw

Veelgemaakte fouten

Nekklachten bij crunches komt vaak voor. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat het hoofd niet in lijn blijft met het lichaam, kijk niet naar je knieën maar recht naar voren naar het plafond. Het kan ook zijn dat je simpelweg zwakkere spieren hebt en daardoor vermoeidheidsklachten krijgt.

Een stapje moeilijker?

  1. Houdt je schouders van de grond tijdens de oefening.
  2. Strek je armen richting het plafond tijdens de gehele beweging.
  3. Strek je armen langs je hoofd en houdt je biceps (spierballen) constant tegen je oren.
  4. Voer de oefening uit op een fitnessbal, hoe verder je schouders over de bal heen komen hoe zwaarder.

Over de pagina buikspier oefening: crunch

De extra stap zetten voor goede (trainings-) resultaten daar gaan we voor bij Sporthodox. Met deze uitleg van de crunch maken we de oefening niet simpelweg duidelijk, we willen je uitdagen met de moeilijke versies. Blijf je buikspieren trainen en zorg voor een strakke core door het uitvoeren van onder andere de crunch.

We believe in sport.

Sporthodox is gevormd voor een ieder die zoekt naar de mogelijkheden om zelfstandig topfit te worden. Hier vind je onder andere oefeningen en artikelen over materialen en trainingsvormen. Daarnaast werpen wij onze blik op de toekomstige evenementen en producten. Wij geloven in sport, dus geniet van een uitgebreide uitleg over fitness- en hardloopoefeningen.