Schouderoefeningen

Schouders trainen kan door middel van verschillende oefeningen. Onderstaand vind je meer informatie over het trainen van de schouders. Daarnaast vind je meer informatie over de verschillende oefeningen die je kunt gebruiken om je schouderspieren te trainen.

Schouders trainen? wat is de functie?

De schouderspier is de meest gebruikte spier in je bovenlichaam en heet in het Engels de deltoid. Ze kunnen bijna alle kanten op bewegen en helpen zo met alle dagtaken. Terwijl veel mensen snel de focus leggen op het trainen van de borstspier, worden de schouders sneller overgeslagen. Dit is jammer want een sterke schouderomtrek is erg belangrijk bij het krijgen van een sterk en gezond lichaam. Daarnaast komen er door de verwaarlozing van de schouderspieren vaker een blessure voor in de schouders. Bij krachtsport komt een blessure in de schouder eigenlijk het meeste voor en dit laat zien dat het belangrijk is om je schouders goed te trainen!

De schouders zijn te verdelen in drie verschillende spieren:

  1. De voorkant (anterior deltoid)
  2. De zijkant (medial deltoid)
  3. De achterkant (posterior deltoid)

Bovenstaande spieren worden via verschillende oefeningen getraind. Er zullen een aantal worden beschreven die thuis gedaan kunnen worden met behulp van materialen die onderstaand staan beschreven.

Oefeningen om de schouders te trainen

Onderstaand staan verschillende oefeningen om de schouders te trainen.

  1. Hindu push up
  2. Dumbbell shoulder press
  3. Dumbbell lateral raises
  4. Dumbbell front raises
  5. Upright row
  6. Overhead press

Benodigde materialen

Zonder het gebruik van dumbbells wordt het goed trainen van de schouders een stuk lastiger. Wij raden daarom zeker het gebruik hiervan aan. Een halterbank en een barbellstang zijn optioneel maar zorgen er wel voor dat de mogelijkheden erg toenemen. Ook met de TRX of met kettlebells zijn er veel opties om de schouders te trainen en te werken aan de overige fitness oefeningen.

We believe in sport.

Sporthodox is gevormd voor een ieder die zoekt naar de mogelijkheden om zelfstandig topfit te worden. Hier vind je onder andere oefeningen en artikelen over materialen en trainingsvormen. Daarnaast werpen wij onze blik op de toekomstige evenementen en producten. Wij geloven in sport, dus geniet van een uitgebreide uitleg over fitness- en hardloopoefeningen.